MORDFALL 3

Hjert och Tector - De sista att offentligen avrättas i Sverige

 

Hjert och Tector:
Den sista offentliga avrättningen i Sverige ägde rum fredagen den 18 maj 1876 när Konrad Petterson Lundqvist Tector och Gustav Adolf Eriksson Hjert avrättades för rånmord. De avrättades på samma dag och vid samma tid men däremot på skilda platser.

Tector och Hjert dömdes till döden i september 1875 och den 17 mars 1876 fastställdes dödsdomen på de båda av högsta domstolen.

Hjert avrättades på Villåttinge härads gamla avrättningsplats på Lidamon nordväst om Malmköping i Södermanland. Cirka 150 bönder från trakten hade kommenderats ut att stå spetsgård. Omkring 2 - 3.000 personer beräknas ha samlats för att se avrättningen av Hjert. Skådespelet avslutades med att personer ur folkmassan rusade fram för att med skedar och glas samla upp blodet som pulserade ur den huvudlösa kroppen. Enligt gammal sed var blodet från avrättade medicin mot fallandesjuka.
Bilden ovan till höger visar avrättningen av Hjert i Lilla Malms socken (D) 1876. Hjert har nyss avrättats och huvudet ligger skilt från kroppen. Till vänster i förgrunden syns länsman Göthman i sin uniformsmössa. I bakgrunden bildar bönder spetsgård med stavar i händerna.

Tector avrättades på Södra Häradets avrättningsplats på Stenkumla backe, Stenkumla socken, Gotland den 18 maj kl.07:00. Fram till dess hade han suttit i länsfängelset i Visby.
Mellan 400 och 500 bönder hade kommenderats ut för att bilda spetsgård vid avrättningen.

Brottet:
Natten mellan den 31 augusti och den 1 september 1874 överföll Tector och Hjert civilingenjör Herman Upmark och hans kusk Johan August Larsson på allmän väg vid Navesta, strax norr om Malmköping (D). I överfallet sköts både Upmark och kusken Larsson till döds. 
Tector och Hjert hade planerat att råna postdiligensen mellan Sparreholm och Eskilstuna, men tog "fel" ekipage i mörkret.


Kommentarer
Postat av: sela

Har läst.

2009-11-11 @ 17:29:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0