ROMARRIKET

Rom grundas

År 753 f. Kr. så var det en flod som hette Tibern där enligt sagan var det två pojkar som hade kungablod som sattes ut i floden för att dö. Då kom det en varginna och matade dessa. De blev sedan kungar i Roms början. Deras namn var Romulus och Remus.

Men enligt Arkeologer och forskare gick det till så att år 753 f. Kr. så samlades människor vid floden Tibern mellan kullarna Capitolium och Palatien. Människorna vandrade dit inifrån landet och längs kusten för att byta till sig salt, föda m.m. Det dröjde då inte länge förrän det blev en populär plats, som ett handelstorg. Romarnas tideräkning börjar från år 735, som då var 0 för dem. På kullarna bodde latintalande romare.

Etruskerna

Norr om Rom låg Etrurien. Etruskerna, som de kallades, hade mycket användbart, järnmalm, skog och så kunde de smälta järn. Deras språk kan läsas men inristningarna om dem då går inte att tyda. Etruskernas storhetstid var omkring år 500 f. Kr. Då de hade erövrat stora delar av Rom och Etruskiska kungar regerade där. Etruskerna trodde på gastar och spöken, både onda och goda. Bland de var febris som sänkte febern hos de sjuka därifrån har vi fått ordet feber. Vi har också fått saker och uppfinningar från etruskerna: kalendern uppfann dom och avloppen. Ett av dom finns kvar än idag, och namnet är Cloaka maximas.

Romarna tar över: Republik

Romarna tränger sig neråt efter många långvariga krig. Det enda område som inte var anfallet var Storgrekland. Grekerna ville nu ta tag i denna situation och tog hjälp av kung Pyrrhos i Epirus, nuförtiden Albanien. Men Pyrros klarade inte striderna så bra och förlorade flera tusen man. (Mindre än Romarrikets) Då sa han: "En sådan seger till och jag är förlorad". År 264 f. Kr. så gav Grekerna upp.

Romarna följde principen "Söndra och härska" när de plöjde fram. Nu tog de det lugnt i Italien. De tid att dra vägar. Rom blev nu en riktig stormakt. Rom hade alltså mycket mark och placerade ut "kolonier" där vakter höll ett öga på undersåtarna.

Kartago erövras

Katago låg vid Nordafrikas kust. År 264 f. Kr. var då det första Puniska kriget. Kartagerna började med att erövra Sicilien och täppte till Messiasundet. Romarna hade inte så bra sjövanor men grekerna blev deras lärare. Vid första kriget hade Hannibal 60.000 man och 37 elefanter, detta var slaget vid Zama, år 202 f. Kr. Vid det tredje kriget så plundrades och totalförstördes Kartago.


Källa: Marc Asplen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0