SKRÄMMANDE LÄSNING

Sveriges framtid är hotad, gigantisk statsskuld hotar sverige, läs mer om detta på "politisktinkorekt.info", en sida som motvikt till andra medier.

 

Summan av ofinansierade framtida åtaganden i olika EU-länder växer, och det gäller Sverige också. Hit räknas allt som kommer att sluta som statsskuld om det inte finansieras med sänkta utgifter, höjda skatter eller lån. Hittills handlar det om fyra gånger så mycket pengar som vi drar in på ett år. Det gäller för EU i genomsnitt – och det gäller för Sverige.

Riksgälden bedömer att Sveriges statsskuld var 39 procent av BNP (bruttonationalprodukten) vid utgången av 2009, men de samlade åtaganden som riskerar att sluta som statsskuld i framtiden var över 400 procent.

De senaste åren har BNP sjunkit. Samtidigt har dessa ofiansierade framtida åtaganden stigit stadigt, också i Sverige. Det här visar en sammanställning av data från EU:s statistikorgan Eurostat som redovisas av ekonomen Jagadeesh Gokhale i en rapport för den amerikanska organisationen National Center for Policy Analysis i januari 2009.

Gokhale har dock en lösning på problemet. Långsiktiga nedskärningar av välfärdssystemet till nivåer som dagens unga generation är villiga att betala för nu är det enda sättet att inte skjuta problemet på framtiden, säger han. Att Sverige har världens högsta marginalskatter är inget problem i sig, menar han. Däremot blir det förstås svårare att höja skatterna ännu mer.

Det svarta hål som invandrings- och integrationspolitiken är står naturligtvis för en stor del av dom ofinansierade kostnaderna. Direkta, indirekta och dolda kostnader som aldrig diskuteras när budgeten skall läggas är sannolikt högre än den finansierade delen. Ytterligare generell sänkning av välfärden är alltså en medicin vi kan ha att se fram mot…….

 

Källa: PI


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0